Asla Gözlerini Kaçırma

“Gerçek olan her şey güzeldir”

Genç bir sanatçının yaşamında çocukluğunun, sanatında savaşın izlerini sürdüğümüz sarsıcı bir film; “Asla Gözlerini Kaçırma”. Orijinal ismi “Werk Ohne Autor” olan film Florian Henckel von Donnersmarck tarafından yazılıp yönetilmiş, 2019’da vizyona girmiş bir dram. Başrollerini Tom Schilling, Paula Beer ve Sebastian Koch paylaşsa da hemen her karakterin olay örgüsünde derin izler bıraktığını söylemem gerek.

Film, Alman ressam Gerhard Richter’in hayatından esinlenerek şekillendirilmiş, temelde 1930’ların Nazi Almanya’sında başlıyor ve 30 yıllık bir dönemi gözler önüne seriyor. Genç sanatçı Kurt Barnert (Tom Schilling), 2. Dünya Savaşı sonrasında Doğu Almanya’da resim eğitimi almaktadır, bu sırada Ellie (Paula Beer) ile tanışır ve birbirlerine âşık olurlar. Ancak Ellie’nin babası, Nazi Partisi’nin yüksek rütbeli bir yetkilisi olan Profesör Seeband (Sebastian Koch) bu ilişkiyi onaylamaz ve bitmesi için elinden geleni yapar. Fakat Kurt ile Seeband’ın yaşamları zaten yıllar önce Seeband’in işlediği korkunç bir suç nedeniyle bağlantılıdır.

Ellie ve Kurt evlenirler. Ülkesinin Sosyalist Gerçekçilik akımı altında istediği eserleri ortaya koyamadığını düşünen Kurt, eşi ile Batı Almanya’ya kaçar. Düsseldorf’ta sanatı için bir çizgi ararken; Profesör Seeband’in onları uzaktan izleyen gözleri ve savaş yıllarında kaybettiği teyzesinin hatırası onu yalnız bırakmayacaktır.

“Asla Gözlerini Kaçırma” üç saat gibi uzunca süresine rağmen gerek fotoğrafik sahneleri, gerek iç içe geçmiş olay örgüsü, gerekse oyunculukları ile seyirciyi ekran başında tutmayı başarıyor. Müziklerinin de oldukça etkileyici olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Film; sanata, baskıya, düzenin insanları nasıl şekillendirdiğine, Nazi vahşetine, iktidar hırsına, insanın kendini keşfetmesine ve gerçekleştirmesine dair birçok pencere açıyor. Bunun yanında yarattığı duygusal atmosfer, film bittiğinde de devam ediyor ve ara ara kendini hatırlatıyor. Sanki zaman geçtikçe demleniyor ve ruhunuzda iz bırakıyor.

Aşk, sanat, baskı, yaratıcılık, mücadele, yılgınlık, cesaret, korkaklık gibi birçok ayrı ucu barındıran ve bunları işlerken hakkını veren, sosyal mevzulara değinirken bireysel yansımaları da es geçmeyen ilham verici bu filmi izlemek isterseniz şimdi Mubi’de, gösterimde! Keyifli seyirler…

İpek Danış

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir