Tanrı’yı Gören Köpek

“İstemeyenler için Tanrı’nın varlığı dayanılmaz bir yüktü.”
Tanrı’yı Gören Köpek; İtalyan yazar Dino Buzzati’nin öykü kitabı. Çevirisi Rekin Teksoy’a ait kitabı Can yayınları ilk kez 1992’de basmış. Kitapta 22 adet öykü var. Buzzati bu eserdeki öykülerinde merkeze Tanrı’yı almış ve inanç kavramına korku, ahlak, insan davranışları, ihtiyaçlar, mitler çerçevesinde yaklaşmış.
Öykülerin hem anlatım hem konu açısından oldukça etkileyici olduğunu söylemem gerek. Yazar öyle güzel bir atmosfer yaratmış ki okurken olay örgüsünün dışında kalmak pek mümkün olmuyor, zira öykü okuru içine çekiyor. İnanışlara ait mitler, mistik olaylar derken Buzzati’nin sürükleyici anlatımına kapılıp gidiyorsunuz. Yazarın ironik tarzı zaman zaman gülümsemenize de sebep oluyor.
Kitapta Yedi Ulak, Büyük Baskın, Yedi Kat, Pelerin, Tanrı’yı Gören Köpek, Fareler en beğendiğim öyküler oldu. Ancak benim için en çarpıcı olanlarının Yedi Kat ve Tanrı’yı Gören Köpek olduğunu belirtmeliyim. Buzzati bir bakıyorsunuz uzaylılarla, bir bakıyorsunuz bir şövalye ile, bir diğer öyküde bir köpekle insanların ruhlarına dokunuyor. Bunu da her bir öykü için özenle yeni bir dünya inşa ederek yapıyor. Sayfaları çevirdikçe karşınıza çıkan hayaletler, ölüm melekleri, uzaylılar, ermişler, aşıklar, inançsızlar; yaratılan mistik hava ile sizi kendi dünyalarına davet ediyorlar.
İnanç, insanlık halleri ve ihtiyaçları, kader, ahlak, korkular, kabulleniş üzerine okuyup kafa yormak isterseniz Buzzati’nin bu kitapta yarattığı ütopik atmosfer tam da size göre. Her öykü birbirinden ilginç, her öykü birbirinden etkileyici. Yazımı yine kitaptan bir alıntıyla bitirmek isterim;
“Yüce Tanrı bazı şeylerin olmamasını ister ama engelleyemez bunları, çünkü kendisi kararlaştırmıştır.”
İpek Danış