Tereddüt Çizgisi

Tereddüt Çizgisi; Selman Nacar tarafından yazılıp yönetilen, başrolde Tülin Özen’in oynadığı, Erdem Şenocak, Gülçin Kültür Şahin gibi çok beğendiğim oyuncuların da ona eşlik ettiği bir dram. Film, 43. İstanbul Film Festivalinde En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini aldı.

Canan (Tülin Özen) bir ceza avukatıdır ve patronunu öldürmekle suçlanan bir işçiyi savunmaktadır. Bunun yanında annesi bitkisel hayattadır ve her akşam hastaneye refakatçi olarak gitmektedir. Bir yandan cinayetle suçlanan işçiyi tüm baskılara, karşı delillere rağmen savunurken bir yandan da annesinin makinelerle bağlantısının kesilip organlarının bağışlanması konusunda karar vermesi gerekmektedir. Gerek davanın seyrinde işlerin istediği gibi gitmemesi gerekse hastanede ablasıyla içine düştükleri ikilem Canan’ın doğru bildiklerini sorgulamasına, gelgitler yaşamasına sebep olur.

Tereddüt Çizgisi küçük şehirlerdeki hiyerarşiyi, işlerin “bir tanıdık” aracılığı ile yürümesini, insanların işine geldiğince davranış sergilediğini o kadar güzel anlatmış ki. Tülin Özen’in oyunculuğu şahane, ilk andan itibaren izleyiciyi Canan olduğuna inandırıyor. Adliye ve hastane zaten insanı tedirgin eden mekanlar, buralarda yaratılan atmosfer de oldukça etkileyici. Diyaloglar, karakterler, bakışlar, duygu o kadar gerçek ki izlediğimizin zaman zaman kurgu mu, gerçek mi olduğunu karıştırıyoruz.

Film ahlak, hukuk kavramlarını sorgularken seyirciyi de neyin doğru, neyin yanlış olduğu konularında ortada bırakıyor. Tülin Özen’in bize bakışlarıyla bile hissettirdiği o tereddüt halini kucağımızda buluyor ve Selman Nacar’ın yarattığı atmosferin etkisiyle nereye koyacağımızı bilemiyoruz. Çünkü filmin özellikle sonlarına doğru biz de beyazları, siyahları terk edip, Canan gibi gri bölgelerde dolaşmaya başlıyoruz.

Tereddüt çizgisi, intihar vakalarında kişinin kesici aletle acıyı ölçmek için yaptığı yüzeysel çiziklermiş. Film adıyla da o kadar müsemma ki siz de izledikten sonra film boyunca yaşadığınız ikilemler sonucu ruhunuzda bir tereddüt çizgisi ile final yapıyorsunuz ve işin fenası “Canan’ın yaptıklarını ben asla yapmam” diyemiyorsunuz. Film Mubi’de gösterimde, keyifli seyirler…

İpek Danış

Similar Posts